Fes del convit un art efímer que perduri en el record

dijous, 8 de desembre del 2011

Parem taula (II). Les copes


Parar taula d'una manera més formal que com ho fem a diari no significa que s'ha de ficar tot el que tinguem, per exemple, en el cas de les copes no és necessari ficar-ne quatre per cada comensal (vi blanc, vi negre, aigua i cava) si hem decidit que sol servirem un tipus de beguda, com pot ser vi negre.
La copa que sempre ha d'estar a taula és la d'aigua, al començar l'àpat preguntarem als nostres convidats si en volen, si la seva resposta és no es pot retirar.
Les copes s'ordenen de dreta a esquerra per ordre d'ús i per tamany, per tant, en un principi l'ordre és aquest: CAVA - AIGUA - VI NEGRE - VI BLANC

Copas Riedel (turismodevino.com)
La de vi blanc acostuma a ser més petita per la senzilla raó que aquest s'ha de servir a una temperatura ben fresqueta (7º-10º), d'aquesta manera hi cap poca quantitat i fa que no es calenti.
La de vi negre acostuma a ser més gran ja que se serveix a temperatura "ambient" (16º-18º)
La d'aigua fins ara sempre era més gran que la de vi negre, però amb el temps s'han adonat que el format de la copa (tamany i forma) condiciona el mantenir/afavorir el tast del vi depenent de la varietat, del temps de criança, etc. Això fa que canviï l'ordre que hem comentat fins ara, ja que si la de vi negre és més alta i/o ran que la d'aigua fa que intercanviem l'ordre.
El pioner en recerca de tipus de copa vs tipus de vi va ser Riedel, us aconsello que visiteu el seu web.

Dalt esquerra: Copa Pompadour
Abaix: tipus tulipa, la més aconsellada

I per últim la de cava, la més utilitzada actualment és la tipus tulipa ja que ajuda a fer pujar la bombolla però sense deixar que s'escapi ràpidament. La podem col·locar junt amb la resta o just darrera.
Un apunt curiós: compta la història que la copa de cava Pompadour (actualment en desús) dur aquest nom perquè Lluis XV va encomanar als seus vidrers que li fessin una copa especial inspirada amb els pits de la seva amant predilecta, madame Pompadour. Una història més per comptar...
Les copes, sigui quina sigui, han de ser de vidre llis i transparent, sense colors, d’aquesta manera es pot apreciar bé el color i cos del vi.


Existeixen infinitat de copes, dissenys, formes, tamanys...

Copa Cognac
 Per últim vull fer referència a la de cognac, totalment diferent a la resta, és una copa d’ampla cavitat abombada i quasi bé sense peu per tal “d’abraçar-la” i mantenir la seva temperatura, tot al contrari que per les copes de vi que tenen un peu llarg (més les de vi blanc que negre) per tal d'agafar-la pel peu i mai pel cos de la copa.
EL SERVEI:
Les copes no es plenen mai fins dalt, el seu límit depèn de la beguda: si és d’aigua es pot emplenar fins la meitat, la de vi 1/3 i la de cava es pot emplenar 2/3.
Per no vessar ni una gota de vi el que hem de fer és un cop servit i abans d'aixecar l'ampolla farem un mig giravolt amb aquesta, d'aquesta manera no tacareu mai les estovalles.
També hi ha al mercat anelles per ampolles o d'altres estris que ens poden ajudar.
Si teniu dos minuts vegeu aquest vídeo on es veu clarament el que us explico en aquest post.
Fins el proper!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada