Fes del convit un art efímer que perduri en el record

dijous, 22 de desembre del 2011

Parem taula (IV). Els coberts

Ja tenim les estovalles, els plats i les copes, el següent pas són els coberts.

Cada cobert té una funció concreta i cada plat necessita d'uns coberts en particular: tenim els coberts d’entrants, els de peix, els de carn i els de taula, aquests últims molt similars als d'entrants (una mica més gran en tamany; si no en tenim utilitzarem els d'entrants).

Es poden col·locar tots des d’un principi i ordenats d’acord a la ordre d'ús, de fora del plat cap a dins. Així doncs, en el cas de la foto pels coberts que veiem i l'ordre de col·locació podem esbrinar que el menú es composa de: un entrant (forquilla i ganivet situats més a l'exterior), una crema o sopa (cullera de la dreta), un plat de peix (forquilla i pala) i per últim un de carn (forquilla i ganivet situats a la vora del plat).
Les forquilles se situen a l'esquerra, la cullera i el ganivet a la dreta. Lúnic cobert que pot anar als dos cantons és la forquilla, que es ficarà a la dreta en el cas que per aquell plat en concret sol es necessiti la forquilla, sense ganivet.
També es poden anar canviant amb cada plat, sempre en àpats que hi hagi pocs comensals. Personalment ho recomano per qüestions d'higiene. A l'igual que els coberts de les postres, també és millor servir-los just abans de servir les postres.

Si finalment aquests estan a la taula des del principi de l'àpat, es col·locaran entre el plat i les copes i aniran tal qual els agafem, és a dir, si la cullera l'agafem amb la mà dreta, el mànec de la cullera haurà d'estar a la dreta, i en el cas de la forquilla i ganivet de les postres, la forquilla amb el mànec a l'esquerra i el ganivet amb el mànec a la dreta (veure foto)
Recordar que per seguretat el ganivet sempre es col·locarà amb el fil mirant cap a l’interior del plat.

Un altre dia parlarem dels tipus de coberts.

Fins aquí el recull de post de Parem taula, espero haver-vos ajudat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada