Fes del convit un art efímer que perduri en el record

dijous, 22 de desembre del 2011

Parem taula (III). Els plats

En el post d'avui parlarem dels diferents tipus de plats:

1. PLAT DE PRESENTACIÓ I BAIX PLAT

Son plats que serveixen per marcar l'alineació dels comensals i ajudar-nos mentre parem taula a mantenir les distàncies aconsellables per la comoditat dels convidats (45 cm entre plat i plat i 3 cm de la vora de la taula).
Son plats plans que acostumen a ser més grans de l’habitual i de diferents materials, poden ser de plata, vidre, porcellana, vímet i fins i tot de plàstic.

Tenen a més la funció de resguardar la taula d’altes temperatures i possibles taques.

Com es diferencien?

Baix plat és independent a la vaixella, de materials diversos i sempre es retira abans de les postres, és a dir, el mantenim durant tot l'àpat.
Baixplat de vímet











Plat de presentació és un plat que forma part d’una vaixella (igual o diferent a la que servirem el menú) i la seva única funció és "marcar" el lloc del comensal, i per això es retira abans de servir el primer plat.

Plat de presentació











2. PLAT SOPER

Aquest plat sempre ha d'anar acompanyat d'un plat pla davall per evitar les altes temperatures. Avui en dia les formes i tamanys varien:
Ikea














Dasler.es










3. BOL DE CONSOMÉ
Al igual que el soper anirà acompanyat d'un plat pla davall, mai se servirà sol.
Bol consomé (rumoroso.es)








4. PLAT PLA
El més utilitzat, tan per servir entrants, amanides, com segons plats. De diferents formes i tamanys, en l'actualitat tot està permès, rodons, quadrats, rectangulars...


http://www.araven.com/











5. PLAT DEL PA i plat de la mantega
El plat de mantega és més habitual en el nostre país veí, França. Si us heu decidit a preparar un menú amb gourmandises parisines  heu de saber que davall el nostre platet del pa heu de col·locar un de més gran en el que ficareu el ganivet especial per untar la porció de mantega que l'acompanya.
Recordeu sempre que el vostre és el de l'esquerra! intenteu ficar-lo el més junt possible al plat o baixplat per evitar així la confussió.

Fins aquí l'apartat dels plats.
Fins el proper post!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada