Fes del convit un art efímer que perduri en el record

diumenge, 20 de novembre del 2011

Parem taula (I). Les estovalles

Jaiak
Aquest és el primer post de tot un recull de publicacions que aniré editant al llarg d'aquests dies per explicar-vos com hem de parar la taula, en events familiars i socials que organitzem a casa, amb l'ajuda del protocol.
Com sempre us he dit, el protocol no és una norma rígida, res més lluny, és flexible i adaptable a la consecució del seu objectiu: ajudar-nos a que l'organització i desenvolupament dels actes i esdeveniments sigui perfecta!
I per començar, com no, ho faré amb el primer que necessitem a l'hora de parar taula: les estovalles.
Primer de tot hem de tenir en compte el grau de formalitat de l'esdeveniment i els nostres convidats.
Si s'exigeix una certa formalitat, ja sigui pel motiu de celebració o per la relació que tenim amb els convidats, sobretot si són entesos en el món del vi,  ens hem de limitar a les estovalles de color blanc de cotó o lli (un bàsic que no pot faltar a casa). Evidentment si el que hem organitzat és un maridatge també haurem de seguir aquesta mateixa premisa per poder apreciar bé el color i cos del vi.

Si en canvi hem organitzat un àpat més informal i els nostres convidats tot i que els agrada gaudir d'un bon vi no són experts, no cal ser tan estricte i podem deixar córrer la nostra "vena decorativa", és a dir, podrem jugar molt més vestint la taula amb les estovalles, amb el color, motius (estampats), fins i tot complements com els individuals i camins de taula.
L'opció dels individuals és preferible en taules amb pocs comensals i servint un menú a base de plats ja emplatats i individuals, no per compartir.
Si hem preparat un menú a base de plats per compartir l'opció del camí de taula és ideal per poder salvaguardar les estovalles de possibles taques i altes temperatures d'alguns plats o safates de servir.
El camí de taula també pot ser merament decoratiu ficant-lo, enlloc de longitudinalment a la taula, de manera transversal, d'aquesta forma n'hem de ficar un per parella.
Camí de taula

El Mueble
I perquè no dissenyem el nostre propi camí de taula?com? amb un mocador o foulard que ja no ens fiquem, amb un retall d'una tela que ens ha captivat...
Si el nostre esdeveniment està inspirat en alguna temàtica en concret: un aniversari, un sopar romàntic, l'arribada d'un nounat, etc. les estovalles i tota la decoració de la taula haurà d'anar en concordància.
També podem lligar-les amb el menú que tenim pensat servir: sofisticat, rústic, lleuger, divertit, autòcton o d'altres regions o països, de temporada...
http://www.copyepaste.com/ 
Per exemple, si organitzo un dinar amb motiu de l'arribada de la primavera amb un menú fresc i lleuger pararé una taula amb colors àcids com el taronja, verd poma, turquesa, fucsia, motius florals...
Si organitzem un sopar mexicà vestiré la taula amb decoració d'aquell país i un toc rústic, colors verds, vermells... si celebrem l'arribada d'un nou nadó utilitzarem colors suaus, amb motius dolços i infantils, si és un sopar íntim colors més passionals com el vermell, sofisticats com el negre, motius barrocs...
Sobretot hem de pensar amb la taula com una "unitat", és a dir, la mantelleria ha d'anar d'acord amb la resta d'elements de la taula, em refereixo a vaixella, cristalleria, coberteria i decoració. I no oblidem que, tot i que la podem parar amb un estil totalment diferent a la resta de la decoració de la sala o menjador, sempre ha de estar amb armonia amb aquest@.
Les noves tendències són els estampats, motius florals, barrocs, etc. En aquests casos i per contrarrestar l'impacte de les estovalles ficarem una vaixella i decoració de la taula més sòbria.
Optem per un estil o un altre les estovalles sempre han d'estar ben planxades, sense que es marquin els doblecs d'estar plegades dins el calaix o l'armari.
No cal dir que ha d'haver ningún "record" de l'últim àpat que les vam ficar, avui en dia hi ha llevataques que són una meravella!
I per últim, el protocol marca que les estovalles han de tenir una llargària de no més d'un terç de la distància de la taula al terra, això fa que sigui còmode un cop seguts a taula, i ara us preguntareu com és que en la majoria de restaurants o sales de banquets les estovalles arriben fins al terra, doncs per la senzilla raó que acostumen a ser taules mòbils amb caballets i per estètica ho tapen fins baix, però no és realment còmode, per tan a casa procurarem que tinguin aquesta llargària.
Espero que us hagi agradat aquest post i us hagi despertat la inspiració pel vostre proper event.
Fins el proper!

2 comentaris:

  1. Molt oportú el teu post per aquestes dates tan festives que s'apropen. Prenc nota, seguiré els teus consells!
    Petons

    Marta GD

    ResponElimina
  2. Gràcies!! espero que la resta t'agradin tant o més.
    Una abraçada,
    Laura

    ResponElimina