Fes del convit un art efímer que perduri en el record

diumenge, 30 d’octubre del 2011

Panellets


INGREDIENTS:


  • BASE DELS PANELLETS:
  • 500 gr de farina d’ametlla 
  • 300 gr de sucre glacé
  • 4 ous
  • 100 gr moniato (o patata)
  • Essència de vainilla
  • Essència de llimona o ratlladura de pell de llimona
  • SEGONS LES VARIETATS QUE VULGUEM FER:
  • Pinyons
  • Ametlla picada
  • Ametlles senceres crues
  • Coco ratllat
  • 1/2 tassa de cafè
  • Xocolata negra
  • Codonyat
  • Pell taronja confitada i nabius

PREPARACIÓ:

Posar la farina en un bol formant un volcà, al centre ficar el sucre, 3 rovells d’ou, el moniato prèviament fet al forn i pelat, la vainilla i l’aroma de llimó. Amassar bé, un cop la massa està homogènia i no s’enganxa a les parets del bol es formen unes boletes.

Ja tenim la base dels panellets ara hem de decidir quina varietat volem preparar:

PANELLETS D'AMETLLA
Junt amb els de pinyons és la varietat per excel·lència.
Agafarem les "boletes" de panellet i el rebossarem per clara d'ou muntada a punt de neu, no gaire, i després rebossada per sucre glacé, ficar l'ametlla damunt. Sucar (amb pincell) rovell d'ou per tal que agafi brillantó i un color més doradet. Ficar a la safata del forn.
Si els fem amb ametlla picada, seguim el mateix procediment. En aquest cas enlloc de fer la forma rodona, la farem allargada, per canviar una mica. Ficar a la safata del forn.


PANELLETS DE PINYONS
Agafarem les "boletes" de panellet i el rebossarem per clara d'ou muntada a punt de neu, no gaire, i després rebossada per sucre glacé, rebossar tota la bola amb els pinyons. Sucar (amb un pincell) rovell d'ou per tal que agafi brillantó i color més doradet. Ficar a la safata del forn.


  
PANELLETS DE COCO
Agafem una mica de massa que hem preparat anteriorment (un grapat)  i li afegirem uns 200gr de coco ratllat, una clara muntada a punt de neu, i una mica més de sucre glacé, amassar perquè els ingredients s'integrin bé, i fer boletes amb aquesta massa, rebossar cada una amb clara d'ou muntada a punt de neu, i més coco ratllat. Ficar a la safata del forn.

PANELLETS DE CAFÈ
En una mica de massa que hem preparat anteriorment se li afegeix una mica de cafè. Si veiem que la massa es torna molt tova però ens agrada amb més gust de cafè, podem afegir directament a la massa mig sobret de Nescafé. S’arrebossaran amb sucre mòlt (sense clara d’ou). Ficar a la safata del forn.

BOLETS AMB XOCOLATA
Agafem la massa dels panellets i per donar-li forma de bolet ficarem una bola de massa dins la boca d’una ampolla, fins la meitat, i es treu (així agafa una forma similar al xampinyó). Es fica a la safata del forn. Un cop es treu del forn es desfà la cobertura de xocolata al bany maria amb una mica d’aigua o conyac i s’arrebossa el “cap del bolet”. Ficar per damunt virutes de xocolata. Deixar assecar damunt paper de forn.

PANELLETS DE TARONJA I NABIUS

Agafem un grapat de massa de panellets a la que afegirem trocets ben petits de pell de taronja confitada, formar boles i rebossar per clara d'ou i sucre glacé. Damunt ficarem un nabiu. Ficar a la safata del forn.

PANELLETS AMB CODONYAT
Agafem l'últim grapat de massa que ens queda i passar el rotlle per estirar la massa fins que quedi amb mig centímetre de gruix, al mig ficar tires de codonyat, i tancar rodolant (com si fos un braç de gitano). Tallar a troços de 2-3cm d'amplada. Sucar amb rovell d'ou amb l'ajuda d'un pinzell. Ficar a la safata del forn.

Introduir la safata amb totes les varietats de panellets dins el forn, calent a 180º, durant uns 10-12 minuts, o fins que comencin a agafar un color dorat per damunt (no deixar-los al forn molta estona perquè ràpid es fiquen secs i durs).

Llestos per entrar al forn

Aquest cop els vaig fer amb la Berta, la meva germana, i com entre les dos no ens els podem menjar tots també li vam portar als pares, així de mono els hi vam ficar, perquè encara que sigui per casa tot entra per la vista i hem d'esmerar fins l'últim detall.

Moníssims i BONÍSSIMS!!! ja em direu!!
FELIÇ CASTANYADA!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada