Fes del convit un art efímer que perduri en el record

dimarts, 17 d’abril del 2012

El secret del bacallà confitat amb all-i-oli

Ummm, que bo què és el bacallà quan el seu llom es trenca a filets només passar la forquilla. Tendre, suculent, al seu punt de sal i amb aquell color blanc! Ja se'm fa la boca aigua!
I no hi ha cosa més fàcil, perquè et surti així de bo, has de confitar-lo. Confitar vol dir coure a molt baixa temperatura un aliment cobert, en aquest cas, d'oli. Ja està! així de senzill. Vege-m'ho:

INGREDIENTS:

  • 2 lloms de bacallà
  • 500 ml oli d'oliva D.O. Les Garrigues suau + 150ml
  • 4 tomàquets pera
  • 2 cullerades soperes de sucre morè
  • 3 alls
  • 1 rajolí Cognac
  • 2 cullerades soperes d'all-i-oli
  • Sal
PREPARACIÓ: 

En una paella ficar els tomàquets nets, pelats i a trossos; un raig d'oli i sal. Quan comenci a bullir afegir el sucre i remenar. Deixar passar una estona més (5 minuts) i tirar el rajolí de cognac. Deixar al foc fins que vegem que redueix i canvia de color. Reservar. 
Fer all-i-oli amb la batedora elèctrica: sal, 1 all pelat, 150ml oli (en aquest ordre i movent la batedora sempre de baix cap dalt, començant un cop s'hagi "engullit" tot l'oli). Reservar. 
En un cassó ficar els 500ml d'oli i 2 alls sense pelar. Posar a foc lent, quan vegem que al voltant dels alls surten unes petites bombolles ja podem ficar el bacallà, baixar una mica més el foc (l'oli no ha d'arribar a bullir) i deixar que es cogui el bacallà durant uns minuts (depèn del gruix del llom) de 5 a 10 minuts. Sabrem que està perquè canvia de color, ja no és tan transparent sinó més blanquinós. 
Treure del foc i deixar en una reixeta que desprengui l'oli sobrant. 
Muntar el plat, sobre un llit de tomàquet confitat ficarem el llom de bacallà, i damunt d'aquest una cullerada d'all-i-oli. 
Gratinar al forn i servir. 
Que vagi de gust! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada